FREN SERTLEŞMESİ NEDEN OLUR?

Fren Sertleşmesi önemli otomobil arızalarındandır. Sürüş güvenliğini doğrudan etkiler. Bilindiği gibi fren, hareket halindeki aracın yavaşlamasını veya durmasını sağlar. Park halindeki aracın da sabitlenmesini sağlayan önemli bir sistemdir. Aracı kontrollü ve güvenli bir şekilde durdurmaya yarar. Fren sistemi araçtaki kinetik enerjinin sürtünme ile ısı enerjisine dönüştürülmesi ve bu enerjinin gücüyle de aracın tekerleklerine yapılan baskıyla durmanın, yavaşlamanın sağlanması şeklinde çalışır. Sistem fren pedalı, merkezi pompa, hidrolik depo, kampana, diskler, fren balataları, fren rekorları, ABS, ASR gibi parçalardan ve diğer sistemlerden oluşur. Normal şartlarda araç çalışırken fren pedalı bir miktar yumuşar. Ancak araç çalıştıktan ve bir süre gidildikten sonra fren pedalı yumuşamıyorsa, sert ve kullanımı zorsa problem var demektir. Özellike fren sertleşmesinin çeşitli nedenleri vardır.

FREN SERTLEŞMESİ NEDEN OLUR?

  1. Servo Arızası: Fren Servosu fren kuvvetini yaklaşık 5 kat arttıran ve fren pedalını yumuşatan güçlendirici bir parçadır. Fren servosunun önünde fren ana merkez silindiri, fren ana merkez silindirinin üzerinde de, plastik fren hidroliği rezervuar kutusu vardır. Servo arızalanırsa fren sistemine destek veremez ve fren sertleşir.
  2. Fren Hidroliği: Fren hidrolik sıvısı zamanla niteliğini kaybeder. Bu nedenle periyodik bakımlarda düzenli olarak değiştirilir. Aksi halde akışkanlığını kaybetmiş bir fren hidroliği fren sertleşmesine neden olur. Frenler tutmaz.
  3. Aşınmış Fren Balataları: Değişim zamanı geldiğinde ya da uğultu yapan balatalar değiştirilmediğinde fren sistemi çalışmaz. Kampana ve diskler zarar görür. Fren pedalı sertleşir. Aracı kontrol etmek, yavaşlatmak veya durdurmak oldukça zorlaşır. Fren kaliperinde sorun varsa da frenler sertleşir.
  4. Bağlantı Hortumları: Fren bağlantı hortumlarında kaçak ve kopma varsa fren hidroliği seviyesi düşer. Frenler sertleşir ve tutmaz. Özellikle her pedala basıldığında daha da hidrolik kaybı gerçekleşir.
  5. Yetersiz Vakum: Hidrofor bozuksa fren sisteminde yeterli vakum oluşmaz. Vakum basıncı düşükse, diyaframlar itme çubuğunu ana silindire hareket ettiremez. Böyle bir durumda da fren pedalınız sertleşir ve fren sisteminiz kilitlenir. Bununla birlikte sürüş profilinin de fren sertleşmesinde etkisi büyüktür. Ayrıca sürekli sert fren yapmak, aracı sürekli boş viteste kullanmak, ani duruş ve kalkışlar sisteme zarar verir. Tehlike anında vites düşürerek motor freninden yardım alınmalıdır. Üstelik en kısa sürede teknik destek istenmelidir.

Marştan Tık Sesi Geliyor Ve Çalışmıyorsa Nedenleri

Marştan tık sesi geliyor ve çalışmıyorsa bunun birkaç sebebi vardır. Öncelikle marş motoru aküden aldığı elektrik enerjisiyle çalışır. Motordaki ilk hareketi sağlayan sistemdir. Kontağın çevrilmesiyle aktif hale gelen marş motoru krank miline bağlı olan volan dişlilerinin döndürür. Yakıt-hava karışımının motora iletilmesini ve pistonların ilk hareketini gerçekleştirir. Özellikle bir otomobil için büyük enerji tüketen parça marş motorudur. Dikkat ederseniz marşa bastığınızda aracın farlarında bir miktar kararma olur. Bu nedenle marş motorunun önerilen çalışma süresi 10 saniyeyi geçmemelidir. Aksi taktirde aküdeki tüm elektriği bitirir. Üstelik diğer önemli bir husu, motor hareket çalışırken kesinlikle marş motorunun çalıştırılmaması gerektiğidir. Aksi takdirde volan dişlileri zarar görür.

MARŞTAN TIK SESİ GELİYOR VE ÇALIŞMIYORSA NEDENLERİ

1-Akü: Akünüz bitmiş olabilir. Aracın kontağını açtığınızda marştan tık sesi gelmişse çalışmıyorsa ilk olarak aküyü kontrol edin. Aküyü kontrol etmek için aracınızın motor bölümüne geçin. Kaputu açın sonrasında akü üzerinde yer alan akü kontrol ışığını kontrol edin. Eğer yeşil ışık yanıyorsa aküde problem yok demektir. Eğer akü bitikse şarj edilmelidir. Ekonomik ömrü dolmuşsa yenisiyle değiştirilmelidir.

2-Marş Motoru: Eğer aküde problem yoksa diğer kontrol edilmesi gereken parça marş motorudur. Belirtildiği gibi motora ilk hareketi sağlayan parça marş motorudur. Bu parça marş dinamosu olarak da ifade edilir. İlk olarak marş motoru bağlantı kabloları kontrol edilmelidir. kablolarda bir kopma yada gevşeme varsa düzeltilmelidir. Sonrasında kabloların bağlantı noktalarında oksitlenme varsa giderilmelidir. Aksi taktirde marş basmayacaktır. Marş motorunun çalışması için yüksek voltaj gerektiğinden ilgili elektrik bağlantıları sağlanamazsa cihaz çalışmaz.

Marş Motoru Kömürü: Bu kömürler bittiğinde de marşa bastığınızda tık sesi gelir ve araç çalışmaz. Eğer kömürleri değiştirirseniz sorun ortadan kalkacaktır. Aküde sağlamsa ve marş motoru bağlantılarında sorun yoksa kömürlerin durumu kontrol edilmelidir. Bu kömürler için periyodik bir bakım söz konusu değildir. Ancak her servise gidildiğinde kontrol ettirilmesinde fayda vardır. Çünkü tam aracınızla yola çıkacağınız bir anda marşın basmaması problemiyle karşılaşmak istemezsiniz. Özellikle akü kontrolü ve marş sisteminin bakımı için güvenilir servisleri tercih edin.